Proč včelí med?
Včelí med je finálním produktem včely medonosné (Apis
mellifera), která patří do čeledi blanokřídlých. Vedle medu, který je hlavním
produktem včel, produkují také vosk, pyl, propolis, jed a mateří kašičku.
Včely jsou jediným blanokřídlý hmyz, který produkuje takové množství medu,
které postačuje nejen na vlastní rozvoj včelstva, ale i na vytvoření zásob.
Dostatečné zásoby medu zvládnou včelstva vytvořit díky tomu, že v době hlavní
snůšky jejich společenství tvoří 50.000 až 80.000 včel. Na nasbírání jednoho
kilogramu medu potřebují vzlétnout 2 až 5 milionkrát, v závislosti na
vzdálenosti a vydatnosti nektaru květeny. Nektar ještě není takovým medem, jak
ho známe.
Proč včelí med?
Med obsahuje 30 - 50% vody. Donášení nektar včely během sbírání a skladování
zpracovávají a enzymovým štěpením v žaludku mění na med, přičemž ho obohacuje
některými látkami ze svého organismu.
Medem se včely krmí a přebytek ukládají do ve formě zásob do včelích
plástů. Med v plástech zraje, odpařuje se z něj přebytečná voda a dostává
konzistenci, která se od dobrého medu požaduje.
Vědci odhadují, že včely se vyskytovaly na naší planetě již před více než 80
miliony let. Do začátku pěstování cukrové řepy na výroby cukru, se med
používal zejména v domácnostech jako sladidlo.
Uplatnění med již odedávna našel také v lidovém léčitelství. Med obsahuje
30 - 35 % hroznového cukru (glukózy), 35 - 40 % ovocného cukru (fruktózy), 2 -
10 % jiné sacharidy, 2 - 12 % dextrinů 0,1 - 0,5 % bílkovin, 0,1 - 0 , 3 %
minerálních látek (vitamíny, éterické oleje, kyseliny a jiné), 18 - 22 % vody.
Bílkoviny jsou zastoupeny asi 0,1 - 0,5%. Jejich složení je rozdílné a závisí na
druhu a původu medu. Nacházíme v něm až 13 druhů aminokyselin, včetně
esenciálních. Původ bílkovin má částečně rostlinný charakter (z nektaru
rostlin), částečně živočišný (z hltanových žláz včel).
Specifické složení medu závisí nejvíce od směsi květů navštívených
včelami, které med vyprodukovali a liší se také podle lokality, období, sezóny a
jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je přibližně 1,4 kg. Vysoký obsah
dextrinů v medu není na závadu, naopak zpomaluje krystalizaci medu a tím zůstává
med dlouho tekutý. Med krystalizuje rychleji, pokud se v něm množství glukózy
přibližuje množství fruktózy. V jasných nektarový medech je podstatně více
fruktózy než glukózy, a proto tyto medy zůstávají tekuté. Tmavší medy, zejména
medovicový, rychleji krystalizují. Tato vlastnost medu závisí na obsahu dextrinů
a od teploty místnosti, v níž med uskladňujeme.
Zkrystalizovaný med není méně hodnotný v porovnání s tekutým medem. Jeho
nevýhodou je, že ztěžuje manipulaci u jeho užívání. V posledním období se při
zpracování medu používají technologie, kterými se na začátku jeho tuhnutí
rozbíjejí krystaly a med si zachovává pastózní konzistenci (pastování medu). Med
obsahuje jednoduché cukry, které procházejí bez přeměny trávicím traktem do
tenkého střeva (na povrch sliznice) odkud jsou odváděny do krevních vlásečnic a
do srdce. Tato vlastnost medu ho řadí mezi energeticky významnou složku, kterou
lze efektivně využít při rychlé obnově oslabeného organizmu po fyzické únavě, v
době rekonvalescence, při přípravě sportovců, ale i v běžném životě člověka.
Med obsahuje minerální látky a stopové prvky. Jsou to
soli draselné, vápenaté, hořečnaté, sodné. Stopové prvky: železo, měď, mangan,
kobalt, zinek, jód, fluor, kyselina křemičitá a další, které mají velký význam
pro celkové zdraví člověka. Jejich množství se pohybuje od 0,1-0,4%. Minerální
látky, které jsou v půdě rozpuštěné ve vodných roztocích, dostávají se z ní do
rostlin az nich do medu. Zvlášť medovicový medy obsahují těchto minerálních
látek mnohem víc. Zralý med nesmí obsahovat více než 21% vody.
Včelí med obsahuje základní cukry vstřebatelné bez nutnosti enzymů, je
velmi vhodný pro slazení. Stopové minerály, hlavně železo a měď jsou důležité
pro zvýšení hemoglobinu v krvi. Přítomnost fosforu a vápníku působí proti vzniku
křivice a hořčík působí uklidňujícím účinkem. . Z ostatních látek jsou v medu
organické kyseliny: jablečná, vinná a citronová. Přítomnost organických kyselin
dodává medu vůni a zvláštní chuť. Aminokyseliny obsažené v medu jsou totožné s
aminokyselinami ze sektoru hltanových žláz včel a pylu. Na bílkoviny je vázána
přítomnost četných enzymů.
Zahřátím medu nad 45 stupňů Celsia se enzymy ničí a med ztrácí hodnotné látky.
Když známe složení medu a jeho účinky, můžeme z toho vyvodit, při kterých
onemocněních a stavech je med vhodný na prevenci a léčení nemocí.
Léčivé účinky medu
Odedávna se med užíval při zánětech horních cest dýchacích,
jako sladidlo do plicních čajů, s máslem v teplém mléce při zánětu hrdla a
průdušek, nebo s rozmixovanou cibulí proti kašli. To, že med obsahuje jednoduché
cukry, glukózu a fruktózu, obsahuje základní látky pro glykogen, který se
doporučuje při onemocnění jater, zejména při virovém zánětu jater, zánětech
žlučníku a při poškození jaterní tkáně léky.
Med jako součást lidového léčitelství se využíval především na lehčí
poranění a popáleniny. Řezné rány se takto hojily bez větších jizev. V
současnosti si med opět nachází místo při léčení přímo, nebo jako podpůrný lék
vedle moderních metodách v medicíně. Antiseptický účinek medu se využívá s
úspěchem při popáleninách, při vředech a proleženinách, a to i v takových
případech, kdy selhávají konvenční antibiotika.
Med výborně vstřebává vodu a vyplavuje hnis a cizorodé látky z ran.
Hroznový cukr obsažený v medu působí osmotickým tlakem na prokrvení tkáně a
přispívá k zahojení rány. Nízký obsah vody a vysoký obsah cukru omezuje růst
bakterií. Při oxidaci cukru pomocí enzymu inhibinu vzniká peroxid vodíku, který
má desinfekci účinky. Tyto účinky byly známy dlouho předtím než bylo vysvětleno,
co se skrývá za zázračnou léčivou silou medu, která pomáhala lidem při léčení
jejich nemocí. Dnes je již vědecky potvrzeno, že tou tajnou silou je
antimikrobiální aktivita včelího medu.
Vysoký obsah invertního cukru v medu (60 - 70%) dělá z medu ideální zásobník
energie a lidský organismus ji dokáže z nich velmi rychle využít ke zvýšení
tělesného a duševního výkonu. Proto se doporučuje v rekonvalescenci, obecně při
oslabení organismu, ale zejména v pokročilém věku lidí. Je velmi cenný pro lidi
s horším trávením.
Med obsahuje acetycholin, který rozšiřuje drobné cévy a tím snižuje tlak.
Pro srovnání lze uvést, že jedná lžička medu má stejnou výživnou hodnotu, jako
dvě slepičí vejce. Med je proto velmi hodnotná potrava. Nové poznatky o medu
přispěly k tomu, že potravinářský průmysl podstatně více med využívá k obohacení
a zkvalitnění svých produktů. Med kromě toho, že dodává tělu energii bez
zatěžování trávicího traktu, povzbuzuje činnost střev při dlouhodobé zácpě.
Naopak při neinfekčních průjmech působí uklidňující. Dextriny obsažené v medu
hojí poraněnou sliznici, proto se med používá také při vředové chorobě žaludku,
dvanácterníku, nebo sliznice tlustého střeva. Je známo, že med zastavuje růst a
rozmnožování širokého spektra mikroorganismů (zejména bakterií). Pokusy bylo
zjištěno, že použitím medu byly patogenní bakterie umrtvené v průběhu několika
hodin až dní.
Med snižuje riziko aterosklerózy. Kornatění tepen je způsobeno usazováním
cholesterolu v tepnách. Díky svému vysokému obsahu antioxidantů dokáže oxidací
cholesterolu zabránit jejich kornatění (tmavší medy obsahují více antioxidantů
než světlejší varianty). Je ideální formou železa, která se umí postarat o naši
správnou krvetvorbu. Obsahuje všechny stopové prvky kromě selenu.
Med posiluje imunitní systém a jednou lžičkou medu před spaním můžete
dokonce zabránit nervozitě a neklidným spánku. Med také zlepšuje krevní oběh a
prokrvení věnčitých cév. Pokud jsou tyto jednoduché cukry, glukóza a fruktóza v
krvi v nadbytku, ukládají se ve svalech a v játrech jako glykogen. Toto je
důležité hlavně pro játra, která s přítomností ovocného cukru fruktózy dokáže
zvýšit tvorbu glykogenu až o 18%.
Med obsahuje ve stopových minerálech pro lidský organismus vstřebatelné
železo a měď a hodí se při léčení dětských anémií, protože zvyšuje hodnoty
hemoglobinu. Med se doporučuje při neurastenických projevech u dětí, kde
sedativní účinek medu působí vylepšení těchto stavů. Co je pro kojence v potravě
mléko, to je pro starého člověka v potravě med. Přináší vylepšení střevní
pasáže, působí uklidňujícím účinkem, předchází ke snížení arteriosklerózy,
vylepšuje činnost svalů a podporuje činnost jater. Nadbytek rafinovaného cukru v
organismu zapříčiňuje zvyšování cholesterolu v krvi a tím zhoršuje
arteriosklerózu.
Med obsahuje PP faktor, látku, která rozšiřuje cévy a zesiluje přívod
živin a kyslíku do tkáně. Med by měl být základním článkem výživy každého
člověka, protože zpomaluje stárnutí těla člověka a kornatění cév. Vrcholem
lidského života je období kolem 45 let. Od této hranice se již arterioskleróza
hlásí.
Med přispívá k rozšíření věnčitých tepen srdce ak lepšímu prokrvení
srdečního svalu, dává mu nezbytné živiny jako hroznový cukr, vitamíny hlavně B a
C, stopové prvky draslík a hořčík. Med je součástí mnoha léčivých přípravků,
které byly klinicky testovány a schváleny k prodeji v lékárnách, nebo odborných
prodejnách. Kromě dermatologických přípravků na zkrášlování obličeje,
vyrovnávání vrásek, léčení zánětů kůže, omlazování, jsou i proti různým ekzémem,
psoriáze, oparu a dalších onemocněním.
Med dělíme na jednosložkový, nebo smíšený (vícedruhový). Jednosložkový se vytáčí
po ukončen snášky toho kterého druhu. Smíšený se vytáčí za delší období, kdy
včelí donášet z více druhů medonosných květů, nebo mícháním jednodruhových. Mezi
první významnější snášky zařazujeme med z květů ovocných stromů, řepky olejnaté,
lučních květů (zejména pampeliška, ale i celé řady léčivých bylin), báze černé.
Zvláštní pozornost je věnována včelaři medu chléb, pro poměrně velký poptávka po
tomto medu. Následně jsou medy z lípy, který se také řadí mezi vyhledávané medy.
Mezi další významnější sběry patří medy ze zemědělských kultur, medy lesní,
které jsou tmavší a mají charakteristickou vůni lesních kultur - malina, jahoda,
ostružina a pod.
Samostatnou kategorii tvoří medy z medovice, které jsou zejména z jehličnanů,
jsou tmavé a mají charakteristickou vůni za jehličím stromu, ze kterého
pocházejí.
Medovicový medy jsou i z lípy, topolu, nebo jiných stromů, které tvoří medovice.
Z jednodruhových medů jsou také významné slunečnicová az jetele.
Do medu se uvedou zejména vlašské ořechy, vyrábějí se mentolové medy,
skořicové medy a další.
Med u některých lidí může vyvolat alergii, zvláště medy, které jsou dováženy z
Asie, Argentiny, Afriky , nebo jsou neznámého původu. Nejméně alergické jsou
medy, které jsou vypěstované z rostlin místa člověka, ve kterém se narodil,
resp. bývá, protože organismus si dlouhodobě vytvořil na tyto látky
obranyschopnost. Mnohaleté zkušeností ukazují, že nejlepší je med kupovat od
známého včelaře , jehož kupující znají.
Pokud jsme odkázáni na koupi medu v obchodě, je důležité si pozorně přečíst
odkud je med dovezen, kdo je zpracovatelem, o jaký druh medu jde, jaké
konzervační látky obsahuje a jaká je jeho lhůta na spotřebu. Kvalitu medu můžeme
posoudit i vizuálně. Po otevření i podle vůně.
Doporučená spotřeba medu je asi 6,5 kg na osobu. Svým obsahem a účinky si to
opravdu zaslouží.